ULTRASZILINA.SK | ,


ZKS Góral Żywiec III.
Streda, 5.Január 2011  19:27

zks1956

ŽILINA – Snahu priblížiť vám čo najlepšie našich družobných priateľov zakončíme trošku netradične. Po futbalovom klube a jeho fanúšikoch vám predstavíme do tretice aj samotné mesto Żywiec, jeho okolie, prírodu a dominanty, medzi ktorými vyčnieva známy miestny pivovar. Takže tento raz nič, čo by priamo súviselo s futbalom.

 
Żywiec sa nachádza v najjužnejšej časti Poľska (patrí do Sliezkeho vojvodstva) blízko slovenských hraníc, iba niečo viac ako 70 kilometrov od Žiliny. Leží na sútoku riek Soła a Koszarawa v Żywieckej kotline. Żywiec má približne 32 tisíc obyvateľov, no so svojou rozlohou 50,54 km² by pokryl takmer dve tretiny rozlohy nášho mesta. 
 
zyw_mesto1 zyw_mesto2
 
zyw_mesto11 zyw_mesto3
 
Patrí medzi atraktívne turistické destinácie, či už vďaka nádhernej okolitej kopcovitej prírode (Żywiec obklopujú kopce a hory – “góry”, odtiaľ názov “góral”) alebo Żywieckým jazerám (obrázky 1 a 2), ktoré sa nachádzajú blízko severnej časti mesta a najmä v lete slúžia na rekreáciu a kempovanie.
  
zyw_mesto10 zyw_mesto4
 
zyw_mesto5 zyw_mesto6
 
Za pozretie stojí aj Habsburgský park (6,7) v centre mesta, v ktorom sa nachádzajú aj tzv. Stary Zamek (9,10,11 – dnes v ňom sídli mestské múzeum) a Nowy Zamek (8), ďalej hlavné námestie a budova radnice (5), či množstvo kostolov a iných historických budov. Najznámejšou spomedzi nich je pivovar Żywiec.
   
 zyw_mesto7 zyw_mesto15
 
zyw_mesto13 colleage_of_views_of_ywiec zyw_mesto14
 
Ten bol založený už v roku 1856 na pokyn Albrechta F. Habsburga. Postupne prešiel znárodnením, transformáciou na akciovú spoločnosť a vstupom na burzu, vďaka čomu je dnes hlavným akcionárom holandská spoločnosť Heineken. Popri modernom závode (15) stojí aj naďalej budova starého pivovaru (16), ktorú každoročne navštevuje množstvo turistov z celého Poľska, ale aj zahraničia.
  
zyw_mesto8 zyw_mesto16
 
zyw_mesto9 zyw_mesto17
  
Okrem prehliadky pivovaru a múzea (17) si môžete posedieť aj v krčme (13), ktorá sa nachádza vo vnútri pivovaru. Viac info o pivovare v angličtine a polštine TU, o meste TU a TU.
  
 
 



Diskusia

Jeden príspevok k článku “ZKS Góral Żywiec III.”

  1. Napísal Williampiede, 8. Január 2017 8:09:

    Some Elementary Advice To Effectively Defeat Panic Attacks

    Did you know that people with higher than normal intelligence are prone to panic attacks? If you experience these attacks, hopefully this knowledge along with the other helpful tips in this article will assist you with finding peace of mind in trying to deal with your situation. Take a few minutes to read more great information.|Many people believe that panic attacks are something that cannot be controlled, but this is far from the truth. With an open mind and the proper education, you can have your panic attacks under control in no time. Read the following article to get the education on panic attacks that you need.

    https://www.acheterviagrafr24.com/

    Thumb up 0 Thumb down 0