ULTRASZILINA.SK | ,


Krajšie zajtrajšky so SFZ
Sobota, 20.Marec 2010  8:57
ŽILINA – Pán Štefan Kridla je veľmi vážený a múdry muž, je totiž predsedom Disciplinárnej komisie Skorumpovaného futbalového zväzu. Ak náhodou neviete, to je presne ten zväz, v ktorom sa vybavujú prestupy hráčov za debničku jabĺk či fľašku vína. A tento pán Kridla prišiel na unikátny objav.


Zistil, že pokuty, ktoré udeľujú klubom za „neprístojnosti“ fanúšikov, sú neúčinné. K tomuto zisteniu mu blahoželáme. A nezostalo iba pri tom, on navyše kladie veľmi trefné a nepríjemné otázky. Je to jednoducho bystrý chlapík. Ešte šťastie, že ho v tom našom milovanom zväze majú.

V týždni sme mohli v Lige majstrov sledovať plné štadióny s 80 000 divákmi a nepadol tam ani jeden kus nepovolenej pyrotechniky, neskandovali sa vulgárne pokriky na adresu súperových hráčov a trénerov, ani na adresu futbalových funkcionárov alebo predstaviteľov národných zväzov. A keď sa to dá dosiahnuť v Barcelone alebo v Londýne, prečo sa to nedá docieliť u nás, kde na zápas príde iba 500 divákov?,“ položil si Štefan Kridla rečnícku, ale veľmi naliehavú otázku (zdroj: profutbal).

V lige neustále pribúdajú zápasy, na ktoré chodí menej ako 1000 divákov. Taká Artmedia môže o spomínaných 500 divákoch akurát snívať. Divácky nezáujem je problémom na Slovensku vo všeobecnosti. Ak dokážu naplniť štadióny v Barcelone alebo v Londýne, prečo sa to nedá u nás?“ kladiem si pre zmenu naliehavú otázku ja. A určite nie rečnícku, naozaj by ma zaujímal názor tohto pána. Alebo názor Laurinca či Wänkeho. Chlapci sú bohužiaľ zaneprázdnení. Jeden sa chystá na dovolenku do Afriky a druhý sa už radšej venuje vlastnej vinici. A tak si skúsim odpovedať sám.

Klesajúce počty divákov na slovenských ligových štadiónoch sú dlhodobým trendom, o tom asi netreba ani diskutovať. Ak sa kedysi klub hanbil za to, že na tribúnach sedelo 2-3 tisíc divákov, dnes sa za aspoň takéto počty modlia skoro všade. Ale kde je chyba? Máme moderné štadióny, všade kryté tribúny, vyhrievané trávniky, čisté toalety a bufety v každom sektore (hlavne tých hosťovských), úroveň futbalu je vysoká, ceny vstupeniek primerané k poskytnutému komfortu a športovému zážitku, preto vyvstáva otázka, prečo tí ľudia nie a nie chodiť na futbal? Dokonca aj korupcia, ktorá sa šíri ako pliaga nezadržateľne všade naokolo (Česko, Poľsko, Taliansko, Nemecko, …) sa nám zázračne vyhýba.

Preto mi napadá jediná vec, za nízke návštevy musia byť zodpovední chuligáni a výtržníci. Len a len oni, nikto iný. Tak to prezentuje zväz, tak to prezentujú média, čiže to musí byť pravda. Vidno to aj na priamej úmere, čím väčší a radikálnejší tábor, tým sú tie návštevy menšie. Do očí bijúce sú najmä prípady Dubnice, Senice, Nitry či spomínanej Artmedie, kde vyčíňajú na každom jednom domácom zápase. A ak nevyháňajú ostatných ľudí šialeným besnením, robia to hanlivými pokrikmi na súperov a hráčov. No kto to kedy videl?

Ale teraz trochu vážnejšie. Niekto je tu buď veľmi naivný alebo totálny idiot. Ako vôbec môže niekoho viac ako biedne návštevy a rovnako biedna úroveň ligy zaujímať nejaký pokrik na Laurinca, ktorý sa ozýval z našich tribún? A čo s tým majú spoločné kluby? Zaujímavé je to aj v kontexte toho, že na zápas proti Pažravej bola v Žiline návšteva kola. A druhá najvyššia bola v Trnave, kde domáci opätovne odpálili pyro. Ako je to možné? Nemali by podľa logiky zväzu byť v Žiline, Trnave či na Slovane najnižšie návštevy?

Odpovede nechám na iných a vrátim sa k úvodnému výroku p. Kridlu. Neboli to fanúšikovia Barcelony, ktorí oslavovali minuloročné víťazstvo v Lige Majstrov svetlicami priamo na štadióne Stadio Olimpico v Ríme? Nie sú to snáď fanúšikovia (pre SFZ zo zeme zasľúbenej) anglických tímov Chelsea FC, Liverpool či Manchester United, skandujúci na každom zápase nadávky proti iným tímom či hráčom? A predsa tam bývajú štadióny plné starcov, detí a tehotných mamičiek. Tak kde je chyba? Robia zo západu ideál a z našej ligy Balkán. SFZ sa snaží hľadať vinníka všade tam kde nie je. Len do toho zrkadla sa nie a nie pozrieť.

Veľmi trefne to pomenovala redakcia internetového portálu sportky.sk: Aké vedenie zväzu, taká liga, taká uroveň funkcionárov, hráčov, štadiónov a fanúšikov. Ešte aj kmotríkovcovi V.Weissovi st. sa už kde čo nepáči. Prečo zmenil kabát a začína sa, síce veľmi svojsky a alibisticky ozývať, mi je celkom jedno, pretože hlavné je to, že sa vôbec dokázal z pozície trénera reprezentácie ozvať. A čo spravia oni? Urobia aj z neho vyvrheľa a nepriateľa spoločnosti tak, ako ich robia zo všetkých fanúšikov, ktorí nesúhlasia s tým čo sa tu deje?

Opäť veľa otázok a žiadne odpovede. Teda zväz pre nás jednu má:

… Spoločne sa pokúsime nájsť spôsoby, ako z našich štadiónov odstrániť prejavy hrubého nešportového správania, na ktoré v konečnom dôsledku doteraz doplácala iba ekonomika potrestaných klubov. Finančné tresty v súčasnej globálnej ekonomickej kríze sa čoraz viac míňali účinkom a v podstate boli kontraproduktívne. Preto na chystanom stretnutí sa všetci musíme poradiť ako ďalej. Situácia okolo atmosféry a prostredia na našich štadiónoch je čoraz viac neudržateľná a zložitá,“ dodal predseda DK SFZ Štefan Kridla.

Žeby konečne prišli na to, že vyberať pokuty je neefektívna hlúposť a obyčajná šikana klubov? Pochybujem. Im vyhovuje za svoju neschopnosť trestať kluby a snažiť sa ich poštvať proti vlastným fanúšikom. A toto sa im pomaly naozaj začína dariť. Aby však prišli na skutočné riešenia a nápady, ktoré nás a náš futbal posunú dopredu? Ani náhodou. Keby sa namiesto vymýšľania nových zákazov a príkazov radšej zamysleli, prečo to tí ľudia vôbec kričia. Oni si naozaj myslia, že nás zaujíma nejaký Laurinec? Keby z futbalu konečne vypadol aj so svojou bandou, ani pes by po ňom neštekol. Ale to je opäť len zúfalé kričania do vetra jedného z fanúšikov. Ferko má pred očami iba euro bankovky a v ušiach počuje len ich šušťanie. Na problémy v slovenskom futbale je imúnny.

Všetko by to mohla vyriešiť p. poslankyňa Tóthová. Ak by vybavila zriadenie jedného z tých jej mobilných súdov priamo v sídle SFZ, pomohla by vyriešiť ozajstný problém slovenského futbalu.

P.S. Vraj chýba v reprezentácii defenzívny záložník, tak ideme vybaviť Karima Guédeho. Aby sme pri nastúpenom trende časom nemuseli importovať zo zahraničia aj fanúšikov, pretože tu už nebude mať kto chodiť na ligu. Kvôli nadávkam na Laurinca, samozrejme…

Celý tento článok, všetky osoby aj uvedené fakty sú samozrejme iba fikcia, lebo niečo podobné nie je predsa reálne nikde na svete.

 




Diskusia

Comments are closed.