ULTRASZILINA.SK | ,


Sezóna 2010/2011
Nedeľa, 5.Jún 2011  7:27

ŽILINA – Máme za sebou sezónu 2010/2011. Sezónu, počas ktorej sme odohrali obrovské množstvo zápasov a počas ktorej sa udialo toľko vecí, koľko bežne zažijeme možno za 2-3 sezóny spolu. A to nie len futbalových. Vo vnútri článku nájdete zhrnutie celej sezóny z pohľadu fanúšikov a ultras Žiliny.

 

Nakoľko nemá zmysel celý rok podrobne popisovať – veď všetko podstatné nájdete v starých reportoch z jednotlivých zápasov – rozhodli sme sa zhrnúť túto sezónu ako celok a urobiť celkový sumár našich aktivit. Tou najpodstatnejšou a najviditeľnejšou zmenou oproti minulým rokom bolo založenie OZ Žilinskí Fanatici počas minulého leta. Pod jednu hlavičku sa dostali ľudia, ktorí majú záujem aktívne prispievať k rozvoju fanúšikovskej scény u nás.

 

 

Domáce zápasy


To sa odzrkadlilo nie len na počtoch v kotli, ktoré sa na domácich zápasoch (s výnimkou LM a pohárových zápasov) pohybovali od 50 do 600 aktívne fandiacich fanatikov (v priemere okolo 200), ale aj kvalite supportu, disciplíne v kotli či repertoári chorálov. Najkvalitnejšie zápasy po všetkých stránkach boli duely Ligy majstrov proti Litexu Loveč a Sparte Praha a ligové zápasy s Trnavou na jeseň a so Slovanom na jar:

 

 

Výjazdy

Zápasy vonku, s výnimkou tých v pohárovej Európe, v minulosti nepatrili medzi naše najsilnejšie stránky. Táto sezóna bola o poznanie lepšia a konečne sa chodilo aj na ligu. Okrem Košíc na jeseň, kde bol uzatvorený štadión, sme cestovali všade. Počnúc prvým zápasom sezóny a výjazdom na Maltu, ktorý si nenechalo ujsť päť najskalnejších, až po náš top výjazd na Spartu, kde vycestovalo cca 1300 fanúšikov MŠK. Najaktívnejší boli v tomto smere chalani z North Brigade, ktorí cestovali všade, a jeden z fanatikov, ktorý ako jediný nevynechal žiadny zápas sezóny.

 

 

 

Výjazdové čísla (len za sektory hostí, niektoré čísla sú oficiálne, iné zaokrúhlené údaje):

 

Liga majstrov

Birkirkara FC (Malta)                                  5               2400km
Litex Loveč (Bulharsko)                             25              1300km
Sparta Praha (Česko)                              1300               420km
Spartak Moskva (Rusko)                             70              1700km
Olympique Marseille (Francúzsko)              200              1640km
Chelsea FC (Anglicko)                             1200              1760km

 

Corgoň liga

Banská Bystrica                                       45
Ružomberok                                          114
Trnava                                                   50
Dubnica                                                150
Košice                                      bez divákov
Zlaté Moravce                                        75
Slovan Bratislava                                   106
Nitra                                                     65
Senica                                                   50
Prešov                                                  120
Dunajská Streda                                      10
Banská Bystrica                                      200
Ružomberok                                          300
Trnava                                                   50
Dubnica                                                 50
Košice                                                   20

 

Slovenský pohár

Vranov                                                  25
Senec                                                   30
Liptovský Mikuláš                                    40
Zlaté Moravce                                        20
Slovan (hralo sa v BB)                            300

 

 

Choreá

 
Okrem viacerých transparentov sme odprezentovali choreá na piatich zápasoch a spravili tri kartónovačky. Počas sezóny sa dali dorobiť malé vlajky na mávanie (1,5×1,5m), spravili sa 4 veľké vlajky na mávanie (rozmer 3x3m) a na dva razy sa vyrobilo približne 25 obojručiek, ktoré boli odprezentované na zápase so Slovanom a potom na finále SP opäť proti Slovanu. Časť financii sa použila aj na dokúpenie základných vecí, ktoré nám doteraz chýbali, ako napríklad teleskopické tyče na vlajky či nové bubny. Pribudlo aj niekoľko nových vlajok na zavesenie, ktoré si dali spraviť jednotlivé skupiny.

 

choreo1choreo2

choreo4choreo5

choreo7choreo6

choreo9choreo8

choreo10choreo11

 

 

Basketbal a iné športy

 
Popri futbale sa dostalo pozornosti aj ďalším žilinským športom. Fandilo sa na niekoľkých zápasoch hokejovej extraligy či na volejbale žien, no najviac pútal basketbal. Od začiatku sezóny rástol kotol počtom aj kvalitou a vrcholom našej celoročnej snahy boli zápasy playoff. Niekoľko razy bola použitá argentína spolu s konfetami, spravilo sa jedno choreo, kartónovačka, transparent proti JOJ-ke a nie jeden zápas končil vydarenou pyroshow.

 

choreo12choreo19
choreo17
choreo14choreo16

 

 

Fanatici

 
Sezóna to bola teda veľmi pestrá. Z mimofutbalových aktivít stoja za zmienku ešte súťaž fanatický jedák, fanúšikovský turnaj a náš spoločný Silvester. Ďalšími dôležitými udalosťami boli aj zavedenie klub kariet, bojkot na zápasoch LM a protest na zápase s Prešovom z dôvodu vysokých cien vstupeniek a politike klubu vo vzťahu k fanúšikom. Protest dopadol úspešne a tak isto aj fandenie pod Dubňom na zápase s Chelsea, kde bolo odprezentované choreo “Against  mod€rn football”.

 

Pred zápasom proti Spartaku Moskva bola následne uzatvorená dohoda o vzájomnej spolupráci medzi OZ ŽF a klubom. Na jar bol otvorený Club 1908, ktorý funguje ako naše predajné miesto lístkov a suvenírov. Aktívna bola po celý čas podpora našich družobných kamarátov z Góralu Źywiec, ktorí boli na veľkom počte nie len našich domácich zápasov, ale aj výjazdov, za čo im patrí veľká vďaka. To isté platí aj opačne a počas tohto roka sme sa snažili výrazne zvýšiť aktivitu aj my na ich zápasoch.

 

Nevpustenie nikoho zo 120 fanúšikov do sektoru hostí prvé jarné kolo v Prešove a organizácia finále Slovenského pohára (ktorá sa vlastne takmer vôbec nelíšila od bežných ligových výjazdov, napr. do Trnavy, Košíc, Dubnice či Dunajskej Stredy), keď sme nemali na zápase zabezpečenú ani len pitnú vodu, patrili medzi najviac negatívne udalosti.

 

choreo20choreo21
choreo22choreo23

 

Táto sezóna bola teda po väčšine stránok naša najvydarenejšia, a to aj napriek nie ideálnej jari, pod ktorú sa podpísalo viacero skutočností a ku koncu sezóny aj únava z množstva zápasov. Aj keď, bolo by určite fajn si takú dávku zápasov zopakovať aj tento rok :-)

 

Vďaka všetkým, ktorí sa počas roka aktívne zapájali. Vidíme sa na Severe v sezóne 2011/2012.  Góral&Žilina A.C.A.B.



Diskusia

Comments are closed.